De basics armband rijgen

De basics armband rijgen

Zelf een geregen armband maken - de basics

Kralen armbanden zijn helemaal hip en het is erg leuk om zelf een armband te rijgen, zeker omdat je die armband helemaal naar eigen smaak en kleur kunt maken. Ideaal als je iets nieuws zoekt bij een nieuw kledingstuk. Het voordeel van armband ten opzichte van een ketting of oorbellen is dat je hem zelf ook de hele dag in beeld hebt. :)
Het is belangrijk om je armband goed en stevig af te werken omdat je handen nu eenmaal de hele dag bezig zijn. Daardoor is er ook meer risico dat een armband ergens achter blijft haken.

Je hebt de volgende materialen nodig, zie ook de lijst hieronder:

- staaldraad (acculon)
- kalotjes of draadbeschermers
- knijpkraaltjes
- een karabijnslot met een splitring of een verlengkettinkje
- OF een kapittelslotje

Als gereedschap heb je drie tangen nodig, de benamingen spreken al voor zich: een kniptang, platbektang en rondbektang Dit zijn de standaard tangetjes die gebruikt worden voor sieraden maken, je kunt er in dit artikel meer over lezen.
De kralen en de volgorde van de kralen kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen.

Stap 1
Knip met de kniptang een stuk staaldraad van ongeveer 25 cm af.
Om te voorkomen dat de kralen er aan de andere kant weer afrollen, kan je een kralenstopper gebruiken. Die zet je aan de ene kant op de draad vast, zodat je aan de andere kunt kunt rijgen. Ideaal tooltje dat je elke keer weer kunt gebruiken bij het sieraden maken.

Stap 2
Rijg de kralen op de draad. Varieer rustig een paar keer met verschillende kralen en volgorde van de kralen. Op die manier zie je gelijk hoe dat uitpakt. Het is leuk om grote en kleine kralen af te wisselen. Van die kleine tussenkraaltjes geven subtiliteit aan je ontwerp.
Op het plaatje hierboven zie je geïllustreerd hoeveel verschil het maakt als je een paar kleine veranderingen maakt. Het zijn overwegend dezelfde kralen, maar net iets anders geregen.

Stap 3
De gemiddelde lengte van een armband is 19 cm. Hou er rekening mee dat de afwerking ook 2 cm in beslag neemt dus met 17 cm aan kralen zit je meestal goed.
Je kunt de armband afwerken met een kalotje of met draadbeschermers. In de desbetreffende artikelen lees je precies hoe dat in zijn werk gaat. Beide afwerkings-methodes zijn even goed, het is meer een kwestie van voorkeur.

Stap 4
Afwerking van het tweede kalotje of draadbeschermer:
Hou enige milimeters speling voor je de tweede knijpkraal vastzet. Omdat een armband een vrij korte cirkel maakt, heb je daar ook ruimte op de draad voor nodig. Zeker bij grotere kralen. Meestal is enige milimeters voldoende. In geval van twijfel, leg de armband dan in een rondje voor je de knijpkraal vast zet.
Dit voorkomt spanning op de draad en vermindert de kans op breuk of beschadiging van de kralen omdat ze tegen elkaar schuren.

Stap 5
Tot slot bevestig je een slotje aan de armband en klaar istie! Ik vind zelf een kapittelslotje het handigste voor een armband omdat je die makkelijk met één hand kunt openen en sluiten.

Veel plezier!

© Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

 

Tonen als Foto-tabel Lijst

35 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

35 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren