Edelsteen ketting maken met veter

Edelsteen ketting maken met veter

Edelsteen ketting maken met veter

Maak zelf een half geregen ketting met edelsteen kralen en afgewerkt met een suede veter. Dit is een anders dan anders ontwerp voor een ketting. Dit pas heel goed bij een edelsteen ketting. Het is voordelig om te maken en, omdat edelsteenkralen een flink gewicht hebben, ook comfortabel in het dragen.

Materialen ketting

Je hebt het volgende nodig:

  • - staaldraad
  • - edelstenen kralen naar keuze
  • - suede veter
  • - kralen, spacers en onderdelen naar keuze
  • - kalotjes of draadbeschermers
  • - 4 montageringen
  • - een paar veterklemmetjes
  • - slotje en afwerking

Ik heb bij de roze ketting gekozen voor grote onregelmatige kralen roze kwarts en fijnere facetgeslepen roze kwarts. Dit is natuurlijk naar je eigen smaak. Het komt de variatie wel ten goede als je verschillende maten en types kralen kiest.
Deze ketting is ton-sur-ton maar je kunt ook kiezen voor juist een tegenstelling in kleuren, en daar de kleur van het suede op aanpassen.

Kralen rijgen

Begin met de kralen te rijgen in de gewenste volgorde.
Hou je aan een lengte van ongeveer 20 a 22 cm. Dit betekent dat de kralen tot links en rechts van je nek komen, een vrij handige en elegante lengte.
Dan ga je het staaldraad afwerken met een kalotje of draadbeschermer. Dit is een kwestie van smaak, zie hiervoor de categorie met tips over de afwerking van een sieraad. Ik heb zelf de voorkeur voor kalotjes. Dan bevestig je aan beide zijden een montagering. 

Afwerking suede veter

Je hebt meestal niet meer dan 50 a 60 cm veter nodig. Meet als eerste je geregen stuk op, inclusief de ringen.
Ik ga even uit van een ketting van 40 cm, dit is een gemiddelde lengte voor een ketting die rondom de hals valt. Je kan dit uiteraard aanpassen als jij een andere lengte prettiger vindt.
Als het geregen stuk bijvoorbeeld 21 cm is, dan heb je nog 18 cm nodig om aan 40 cm totaal te komen (het sluitinkje neemt ook nog ongeveer een cm in beslag). Als je nog 18 cm nodig hebt, dan betekent dit: 9 cm aan beide zijden. Omdat dit ontwerp met een dubbel koord werkt, moet je dus 2 x 18 cm afknippen.

Afwerken ketting

Voor het afwerken van de veter gebruik je zogenaamde veterklemmetjes. De ronde veterklemmen zijn heel geschikt voor een dubbele veter.
Doe een drupje lijm aan één kant van de samen gelijmde veter, druk het veterklemmetje er gelijk tegenaan en knijp het samen met de tang.
Omdat je hier een ringetje aan gaat bevestigen, is het handig om het oogje een beetje om te buigen. Dit zorgt ervoor dat de ring beter bevestigd kan worden en niet los kan schieten.
Bevestig dan het slotje en eventuele verlengketting.

 

Armande Borghardt

Tonen als Foto-tabel Lijst

18 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

18 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren