Ketting rijgen - algemeen en design tips

Ketting rijgen - algemeen en design tips

Ketting rijgen met kralen, algemeen en design tips

Het rijgen van een ketting met kralen is niet moeilijk. De techniek spreekt voor zich: de draad moet door het gaatje. ;-)
Het afhechten van de draad en de algehele afwerking van de ketting is een handigheidje. Hiervoor zijn tegenwoordig veel makkelijke materialen verkrijgbaar. Je kunt je sieraad afwerken met kalotjes of met afwerken met draadbeschermers. Je kunt hierover alles lezen in de categorie “algemeen”. Ikzelf heb de voorkeur voor kalotjes.

Lengte ketting
Hoe lang wil je je ketting maken? 45 cm is een beetje een standaard lengte voor een ketting die rond de hals valt.
Voor een jong iemand of extra slank iemand kun je beter 40 a 41 cm aanhouden. Voor iemand met een stevige nek is het beter om 50 cm te doen.
Voor de zekerheid kun je je ketting afhechten met een zogenaamd verlengkettinkje. Hiermee kan de ketting tot 5 of 7,5 cm verlengd worden. Dit kan ook handig zijn voor jezelf, als je de ketting iets hoger of lager wilt laten vallen bij een bepaalde outfit.

Neem de rijgdraad aanzienlijk ruimer dan de uiteindelijke lengte, minimaal 10 cm. Hou bij de bepaling van de gewenste lengte van je ketting ook rekening met de afhechting en het slotje. Hiervoor kun je gemiddeld 2 cm aanhouden, afhankelijk van de grootte van het slotje.

Design ketting

Voor een enkel geregen ketting is het leuk om verschillende maten kralen te gebruiken. Heb je een aantal grotere kralen, wissel ze dan af met juist hele kleine. Zeker als het vrij grove kralen zijn, maakt het je collier sjieker als je er kleine strakke kralen tussendoor doet.

Als je de kralen in een bepaald patroon rijgt, dan valt de ketting mooier als de grote of accentkralen in een oneven aantal zijn. Dan valt de middelste op het laagste punt. Natuurlijk kun je hiervan ook helemaal afwijken maar dat vraagt dan om een nadrukkelijk ander ontwerp.

Zorg dat je je kralen in ruime voorraad hebt, d.w.z. dat je genoeg kunt combineren. Het ontwerpen wordt een stuk makkelijker als je niet precies uitgetelde kralen voor 1 project hebt. Hetzelfde geldt voor de slotjes. Vaak zie je pas zodra de ketting klaar is welk slotje het mooiste erbij staat.

Tot slot, probeer vooral van alles uit. Het rijgdraad is geduldig en vaak zie je pas het effect zodra je het opgeregen hebt. Als je de ketting dan voorhoudt en in de spiegel kijkt, zie je direct of het goed uitpakt. 

Als graag een ketting wilt maken met gegarandeerd resultaat, kijk dan eens bij de sieradenpakketjes voor kettingen. Het kralenpakket wordt geleverd met al het materiaal en een duidelijke uiteg.

Veel plezier!
Armande Borghardt
PS de kettingen hierboven zijn ter illustratie en inspiratie, die kralen heb ik inmiddels niet meer. Sorry!

Tonen als Foto-tabel Lijst

35 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

35 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren