Maak een zwevend geregen ketting met "sprieten"

Maak een zwevend geregen ketting met "sprieten"

Hoe maak je een sprietenketting (working title)

Ik gebruik de term “sprietenketting” omdat het dan gelijk duidelijk is welke ketting ik bedoel, maar eigenlijk is de ketting veel mooier dan dat woord!
Dit is een elegante ketting, zwevend geregen, heel geschikt voor feestelijke gelegenheden. Ik heb hem een aantal keer gemaakt voor een bruid.
Hieronder zie je Natalie’s set en Natalie zelf. Zij had ook twee paar bijpassende oorbellen, zie artikel over bruidsoorbellen maken.


Je hebt de volgende materialen nodig:
  • 0,45 mm staaldraad (bij voorkeur gecoat in een kleurtje)
  • sterling zilveren dubbele buisjes (alleen verkrijgbaar in sterling zilver)
  • kralen naar smaak, 4 tot 7 mm ongeveer
  • knijpkraaltjes en evt. ook knijpkraalverbergers
  • afwerkingsmateriaal en slotje
 
Werkwijze
Je begint met het knippen van stukken draad. Draad met dikte 0,45 is het meest geschikt omdat het mooi rond valt zonder zwaar te zijn. Knip 1 stuk van ongeveer 55 cm en knip 5 (of 3) stukken van 20 cm af. Dat is allemaal net iets langer dan je nodig hebt, maar afknippen kan altijd nog.
De kralen zijn naar smaak natuurlijk maar ik zou niet veel groter gaan dan 7 mm maximaal. Grotere kralen gaan ten koste van de balans en bovendien zijn ze vaak zwaarder zodat de sprieten anders komen te hangen. Swarovski kralen zijn bijzonder geschikt voor dit ontwerp, ook mooi te combineren van kleur met het draad.

Ketting rijgen
Je gaat als eerste de kralen en de dubbele buisjes oprijgen. Vergeet niet om tussen elk clustertje kralen ook 2 knijpkralen op te rijgen. Je kunt deze kralen nog vrij over de draad bewegen.
De plaatsing van de buisjes met kralen is een kwestie van smaak en hangt ook af van de nek van de draagster. Bij een normale maat ketting (45 tot 48 cm) is het het mooiste om 5 buisjes en sprieten te maken. Voor iemand met een smalle nek is het mooier om maar 3 buisjes/sprieten te doen. Anders hangen de buitenste zo ver naar achteren. De hoeveelheid kralen en ruimte tussen de stukjes is ook een kwestie van smaak, maar ik hou meestal 5 tot 7 cm aan. Dit is dan gemeten vanaf het ene uiteinde van het dubbele buisje tot aan de andere.

Je kunt het tussenstuk natuurlijk ook helemaal vol rijgen, maar dan krijgt de ketting een andere karakter. Het goede nieuws, probeer het gewoon even uit. In het slechtste geval moet je alleen een stuk draad verknippen en die kosten zijn te overzien.

Sprieten rijgen
Het mooie van het staaldraad is dat het al gebogen van het rolletje komt. Van die ronding maak je gelijk gebruik voor het hangende draad. Rijg het draad door het overgebleven buisje van het dubbele buisje. Rijg dan aan beide kanten kralen op, te beginnen met een knijpkraal en afsluiten met een knijpkraal.
Ook hier kun je weer rustig van alles uitproberen om te kijken wat je het mooiste vindt. Beter niet al teveel kralen want het moet een beetje “luchtig” blijven.
De lengte van de sprieten kun je variëren, van 10 tot 14 cm ongeveer. Je kunt de voorste ook langer maken dan die aan de zijkant.

Afwerken met de knijpkralen
Nu komt het klusje van de kralen vastzetten op de draad. Dit vereist enige handigheid want vast is vast. Als je iets verkeerd hebt vastgezet, moet je alles losknippen en overnieuw beginnen.
Je kunt de kralen met alleen een knijpkraal vastzetten, met bijvoorbeeld een sterling zilveren knijpkraal. Hierbij is de knijpkralentang onontbeerlijk want dan maak je een mooi buisje door het dubbel te knijpen. Dat is een stuk mooier dan een platte, vierkantige knijpkraal. Maar dit valt natuurlijk op te lossen met een knijpkraalverberger. Hieronder heb ik beide manieren gebruikt, op de draad met een dubbel gevouwen knijpkraal en onderaan de spriet met een knijpkraalverberger.
Deze spriet is totaal 10,5 cm lang.


Afhechting en slotje
Knip de draad aan beide zijden af op de gewenste lengte. Hierbij moet je ongeveer 2 cm eraf houden voor het slotje. Een bescheiden slotje vind ik zelf het mooiste. Je kunt de ketting op de gebruikelijke manier afhechten, of met kalotjes of met draadbeschermers. Veel succes!

Armande Borghardt

Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren