Hoe zelf zilver donkerder maken

Hoe zelf zilver donkerder maken

Hoe zilver donker te maken

Hoe maak je geoxideerd zilver? Eigenlijk is dat vooral een kwestie van wachten want onder invloed van zuurstof wordt zilver vanzelf zwart, het oxideert. Sommige mensen hebben een andere zuurgraad in de huid, waardoor dit proces nog sneller gaat.
Maar wat te doen als je een hanger, bedel of zilveren kraal hebt in helder wit en je wilt het liever in donkerder zilver hebben?
Daar zijn huismiddeltjes voor. Ik heb er twee voor je uitgeprobeerd. Hieronder zie je 3 verzilverde hangers voor cabochons, in witte zilver kleur.

Zilver donker maken met as

Door het zilver in te wrijven met sigarettenas krijg je om te beginnen een mattere tint zilver. De hoogglans gaat eraf. Je krijgt dan een mooi oudzilver-effect. Daarnaast gaat de as ook in de kleine hoekjes en gaatjes zitten waardoor het lijkt of het daar geoxideerd is. Het beste is het om met de vinger uit te poetsen. Met een stukje keukenrol werkt niet.

Zilver donker maken met een ei
Iedereen kan toveren met een eitje! In elk geval is het een zeer praktische en voordelige manier om zilver donkerder te maken. Het werkt als volgt: snij een gekookt ei open en doe dit in een boterhamzakje met het zilveren item. Zorg dat het zilveren item het eigeel niet raakt want dan krijg je ongelijkmatige oxidering. Sluit het zakje goed af zodat er geen extra lucht bij kan komen.
Op die manier breng je zwavel in aanraking met het zilver. Het gaat om de dooier dus je kunt het eiwit ook gelijk opeten. Het eigeel is naderhand niet meer geschikt voor consumptie.
Na een uurtje kun je al verschil in tint zien, zie hieronder, de hanger rechts is een uurtje be-eit. Die links is onbehandeld.

De verschillende methodes hebben ook een verschillend effect. Zoals je hieronder ziet zijn bij de ei-methode de hoogst gelegen delen donkerder geworden dan de dieper liggende gedeeltes. Dit kun je ook weer uitpoetsen natuurlijk. Als je de hanger er langer in laat liggen, wordt ie pikzwart op den duur. Ik vind de as-methode ook een mooi effect hebben, al is het geviester met as wel een onfris klusje.

Hieronder zie je de drie hangers na behandeling, links die met as, in het midden onbewerkt en rechts na 2,5 uur met een eitje.

Het donkerder maken van zilver werkt ook bij verzilverde hangers en kralen. De hanger in het voorbeeld is namelijk verzilverd.

© Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren