Waarom ik geen koraal kralen verkoop

Waarom ik geen koraal kralen verkoop

Waarom ik geen koraal kralen verkoop

Mededeling:

In tegenstelling wat hieronder staat, verkoop ik op dit moment wel koraal kralen. Dit komt doordat ik een partij edelsteenkralen heb opgekocht en daar zit koraal bij. Het is ook zonde om het weg te gooien, vandaar dat dit tijdelijk in het assortiment zit.
Maar het onderstaande geldt nog steeds!

De reden is: omdat het niet mag en omdat het de natuur vernietigt. Het valt nog niet mee om geen koraal te verkopen want ik vind het prachtig en het wordt me volop aangeboden. Vooral vanuit Azië wordt het veel verkocht en ook nog heel voordelig. Hoe kan dat nou?
Het is verboden koraalriffen te vernietigen en op de één of andere manier verschijnt het koraal wel op de markt.

 

Wat is koraal
Koraal is een dierlijk organisme, het is dus geen plant. Er bestaat levend koraal en dood koraal, dat zijn kalkskeletten van zeediertjes (calciet). Ook als het koraal dood is, vormt het een belangrijk deel van het onderwater leven. Het nederlandse woord “kraal” stamt af van “koraal”.

Bloedkoraal kralen
Traditioneel gezien is bloedkoraal een belangrijk onderdeel van de nederlandse cultuur, diverse klederdrachten zijn getooid met prachtige bloedkoralen sieraden in meerdere rijen.
Bloedkoraal mag al lang niet meer verhandeld worden, tenzij het aantoonbaar antiek is. Dat aantoonbare is een lastig aspect en omdat bloedkoralen een schaars goed zijn worden, zijn ze ook erg duur. Waak dus voor goedkope – zogenaamde – bloedkoraal. Dat moet illegale koraal zijn of gewoon nep. Voor echte bloedkoraal kralen moet je denken aan honderden euro’s per snoer.
Schuimkoraal of spons koraal is een meer poreuze soort koraal, vrij voordelig te verkrijgen. Het wordt in meerdere kleuren verkocht, vaak ook geverfd. Sponskoraal mag in principe legaal worden verhandeld, maar of dat wenselijk is, is een andere kwestie. Het wordt op grote schaal geoogst.

Legaal of illegaal koraal
Het lastige is en blijft dat je als koper niet weet waar het koraal vandaan komt. Misschien mag aangespoeld koraal wel of koraalstukken die klein van formaat zijn. Het punt is dat ik het niet weet. En ik heb al helemaal geen idee van de daadwerkelijke oorsprong ervan. De verkoper heeft er belang bij om er vaag over te blijven. Ik heb het bij handelaren in dozen gezien, weggestopt onder andere kralen, terwijl er iets anders op de doos stond. Dat kan dan geen zuivere koffie zijn, of legale koraal.
Dit is de reden dat ik bij mijn standpunt blijf om geen koraal kralen of hangers te verkopen.

Als iemand mij kan aanwijzen waar ik aantoonbaar legale koraal kralen mag kopen, email me dan even. Dan ben ik er als de kippen bij om ze in het assortiment te zetten.
Tot die tijd vind ik rood geverfde howliet een prima alternatief als koraal-look.

 

© Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen

 

Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren