Wat voor soorten zilver zijn er?

Wat voor soorten zilver zijn er?

Zilver is een edelmetaal dat ouderwets gewonnen wordt. Je zou denken dat 100% zilver dan het meest gezocht wordt, maar dat is niet zo. Zilver is namelijk vrij zacht. Zilver wordt op allerlei manieren verwerkt tot een harder metaal. Dit zijn de meest gangbare varianten.

Fijn zilver

Het meest zuivere zilver wordt in de wandelgangen fijn zilver genoemd. Dit is 99,9% zilver. Dat ene 0,01 verschilletje zit in de afwijkingen en insluitingen die je in zilver van nature vindt. Dit fijn zilver wordt niet vaak verwerkt, omdat het vrij zacht is. Thais zilver, wat ik soms verkoop op de site, is wel 99,9%. Je kunt het ook herkennen aan de kleur, want het is iets geliger.

fijn zilver   soorten zilver   thais zilver

Sterling zilver 925 als standaard

Sterling zilver is echt de standaard in hoogwaardig zilver, ook wel eerste gehalte zilver genoemd. Voor oorbellen wordt altijd sterling zilver gebruikt, omdat niet allergisch is. De aanduiding 925 staat voor 92,5% zilver. Hierbij is het zilver dus voor 7,5% gelegeerd met een ander metaal, meestal koper. Bij sieraden is de aanduiding 925 als zilvermerk het meest gangbaar. Op oudere sieraden kun je ook een zwaardje vinden, soms met 925 aangegeven. Voor sieraden wordt eigenlijk uitsluitend sterling zilver gebruikt. Het is helder van kleur. Het kan behandeld zijn, zodat het niet zo snel oxideert en zwart wordt.

Tweede gehalte zilver 835

Je herkent het nummer misschien gelijk, inderdaad, dit is voor 83,5% zilver. Hier zit meer koper in, en dit maakt het zilver weer sterker. Dit tweede gehalte zilver wordt bij uitstek gebruikt voor bestek. Het echte zilver is te zacht, dan heb je gelijk een grote buts als je eens een mes op de keukenvloer laat vallen. Je herkent deze soort zilver aan de officiële zilvermerkjes. Voor bestek is het vaak dat kleine leeuwtje in de zeshoek. Het leeuwtje is lastig te herkennen, dus de omkadering helpt dan wel. Dit heet een gehalteteken, een keurmerk.

Zilver keurmerken

Om de echtheid van zilver te kunnen waarborgen, worden dus keurmerken gebruikt. Deze zijn overheidswege ingesteld, voor bescherming van de consument. Het wordt ook gecontroleerd, steekproefsgewijs. Hieronder zie je een overzicht van de keurmerken.

keurmerken zilver

WH staat voor Waarborg Holland, en tegenwoordig wordt de term EWN gebruikt, dat staat voor: Edelmetaal Waarborg Nederland B.V. Die valt onder het ministerie van Economische Zaken. De oudere keurmerken (van voor 2003) zullen dus WH zijn. Zoals je ziet, bestaat er ook derde gehalte zilver, dat is 800, dus 80% zilver. Dit wordt niet meer zo vaak gebruikt. De merkjes mogen ook echt alleen in echt zilver worden gebruikt. Het moet dus echt precies hetzelfde zijn. Verzilverde sieraden of hangers worden niet gemerkt. Bestek vaak wel, bijvoorbeeld bij het Nederlandse merk Keltum. Dit is hoogwaardig verzilverd, omdat het ook lang mee moet gaan en waarschijnlijk ook regelmatig gepoetst zal worden.

Tonen als Foto-tabel Lijst

34 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

34 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren