Briolet wirewrap oorhangers

Briolet wirewrap oorhangers

Briolet wirewrap voor oorbellen

Wat zijn brioletten?
Brioletten zijn peervormige of druppelvormige hangers, meestal van edelsteen. Dit is altijd een goede kwaliteit edelsteen, mooi helder en bijna altijd facetgeslepen.
Deze zijn uitermate geschikt voor verfijnde oorbellen of hangertjes.
In de meeste gevallen zit het gat bovenin, overdwars doorboord. Om hier een losse hanger van te maken, moet de draad gewikkeld worden, een zogenaamde wirewrap. Je wikkelt de draad dan om, vooral om de stevigheid te verhogen.

Techniek draad wirewrappen
Als eerste heb je een dunne nietstift of dun zilverdraad van ongeveer 5 cm nodig. Een verfijnde edelsteen kraal (zowel de briolet als ronde kralen) heeft meestal maar een heel klein gaatje. Soms past een 24 gauge stift (0,5 mm) maar in de meeste gevallen is een draad van 26 gauge (0,4 mm) het beste of het enige wat past. Omdat zo'n dunne stift natuurlijk niet zo stevig is, heb je de wirewrap nodig.
Knip het kopje van de stift en maak een scherpe knik van ongeveer 1 cm.
Schuif de briolet op het lange stuk van de stift en knik het draad daarnaast ook richting de bovenkant van de briolet. Doe dit heel voorzichtigjes want de punt kan makkelijk afbreken.
Neem dan een rondbektang en maak een klein knikje aan beide kanten tot de uitsteeksels gelijkwaardige pootjes zijn geworden.
Knip het kortste stukje draad af tot je ongeveer 3 mm over hebt.

Begin dan met het maken van een lus net een milimeter boven het kortste pootje. Maak eerst een half oogje en draai het dan tot een rond lusje om één kant van de rondbektang heen. Het kan zijn dat dit oogje niet perfect boven de briolet uitkomt, maar dat maakt niet uit. Dat kun je later rechttrekken.


Hou die kant van de rondbektang erin en vervolgens draai je het langste stuk dan om het middelste stuk heen. Daarbij "vang" je gelijk het korte pootje. Dit is ook het lastigste onderdeel omdat ie soms ontsnapt. Wikkel dan een paar keer rond tot je tot het punt komt waar de stukjes draad uiteen lopen.
Knip het resterende stukje draad weg. In zo'n geval is het bijzonder handig om een schuine kniptang te gebruiken. 

Vaak steekt er nog een piepklein stukje draad uit wat je nog net kan voelen. Om die ook in het gareel te krijgen kun je de knijpkraaltang gebruiken. Die maakt dat net even plat.

Tip: je kunt ook een klein kraaltje (2,5 mm is meestal precies goed) over de 2 pootjes rijgen, voor je begint met oogje maken en wrappen.

Bij dit soort draadwikkelen geldt natuurlijk: oefening baart kunst. Het is iets wat je in de vingers moet krijgen. Het is dan ook het voordeligste om eerst te oefenen met zilver plate of goud plate draad of stiften.

 

© Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

24 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

24 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren