Wirewrap oorhangers maken

Wirewrap oorhangers maken

Oorbellen maken met wirewrap

Wat is wirewrap?
Wirewrappen (waar ik nog steeds geen goed nederlands woord voor heb gevonden) is een techniek waarbij je de stift of draad omwikkelt zodat je een steviger verbinding krijgt. Om oorbellen of hangers te maken met fijne edelsteenkralen of zoetwaterparels moet je met dun(ner) draad werken. De gaatjes in dit soort stenen zijn namelijk vrij klein zodat een normale stift er niet in past. Opboren met een naaldvijl kan soms maar is bij de meeste edelstenen niet zo makkelijk. De steen kan breken.
Het is handiger om gewoon een dunne stift te gebruiken: 24 gauge (0,50 mm) of eventueel 26 gauge (0,40 mm). Om hiermee een goede verbinding te maken, wikkel de draad om zijn as.
Het is even een handigheidje om dat netjes te doen.


Wirewrap oorbellen
Je hebt hiervoor nietstiften van minimaal 5 cm nodig, oorhaken of oorstekers en de gewenste kralen en kralenkapjes.
Rijg de kralen in de goede volgorde aan de nietstift en maak met een rondbektang een hoek in de nietstift: 3 mm boven het uiteinde van de kraal. Deze extra ruimte heb je zometeen nodig om het draad omheen te wikkelen.
Maak dan een lus aan de stift. Zodra je een beginnetje hebt, kun je de draad zo om de punt van de rondbektang wikkelen.Pak dan het oogje plat met je rondbektang (of eventueel platbektang) en wikkel het overgebleven stuk draad om de nietstift onder het oogje. Gebruik hiervoor je vingers, daarmee kan je soepeler werken.
Je zult merken dat het handig is dat je nog een vrij lang stuk nietstift over hebt omdat dat makkelijker is voor de houvast.
Ga door met gelijkmatig ronddraaien van het draad om het stuk onder het oogje, tot je tegen de bovenste kraal aankomt.

Knip dan het resterende stuk draad af en duw evt. nog met de platbektang een uitstekend stukje draad tegen het gewikkelde draad zodat er niks uitsteekt. Hiervoor kun je ook het bovenste gaatje van de knijpkralentang gebruiken.

Maak dan de tweede hanger en let erop dat je voor die hanger ongeveer hetzelfde aantal “omwentelingen” gebruikt.
Hang de hangers aan de oorhaakjes, buig hiervoor het oogje van de oorhaak iets open (zijwaarts) en bevestig de hanger.

Let op: als het oogje van de hanger of oorsteker gesloten is, dan zul je eerst de hanger aan de open haak moeten bevestigen voor je de draad afwikkelt. Je kunt dat stuk namelijk niet meer openen.

Tip: Je kunt natuurlijk ook wirewrappen met een dikkere stift maar dan gaat het iets stugger. Het is te verkiezen boven een gewoon oogje kettelen omdat je middels de wrap de kralen beter vast kunt zetten op de stift. Je draait dan gewoon door tot het klem zit.

 

Veel succes!

© Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

33 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

33 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren