De basics oorbellen maken

De basics oorbellen maken

Zelf oorbellen maken - de basics

De meest geschikte techniek om leuke oorhangers te maken is door te kettelen. Dat doe je met behulp van een stukje stevig zilverdraad. Deze zijn kant en klaar te koop, in twee vormen: een eindstift met een plat stukje op het eind (een nietstift genoemd) en een kettelstift met een oogje op het eind.
Daarnaast natuurlijk een aantal leuke kralen en een paar oorhaken. Er zijn ook oorhaken te koop met een schroefdraad of een clipje. Ideaal als je geen gaatjes in je oren hebt.

Oorbel ontwerp
Neem een nietstift van minstens 5 cm lengte. Rijg er de kralen op zoals je denkt dat het leuk is. Probeer er een bepaald soort balans in te maken, zoals bijvoorbeeld de grootste kraal onderop, met eventueel een kralenkapje. Wissel een beetje af in grote en kleine kralen. Doe niet teveel ideetjes of kleuren in één paar oorbellen, dan wordt het al snel te druk.

Oorbel afwerken, oogje maken
Als het ontwerp je aanstaat, dan kan je de oorbel gaan afwerken. Daarvoor maak je een oogje aan het einde van de draad, tegen de bovenste kraal aan.
Om te beginnen maak je een knik in de draad, niet helemaal 90 graden (plaatje 1).
Dan knip je het resterende stuk draad weg. Zorg ervoor dat je ongeveer zo’n 8 a 10 mm over hebt. Een te groot oog is niet zo mooi, dat staat wat slordig. Het is ook belangrijk dat beide oogjes ongeveer even groot worden. Dat is netter en bovendien komt de ene oorbel dan lager uit dan de andere.

zelf oorbelletjes maken

Om het oog te maken, maak je het beginnetje van de lus aan het einde van het draad met behulp van de rondbektang (plaatje 2). Daarna schuif je de tang een stukje naar onderen, richting de kralen, en maak er een verdere buiging aan (plaatje 3). Trek dan het uiterste eindje draad tegen het begin van het oogje aan (plaatje 4).

Wat je in elk geval niet moet doen, is met de platbektang het oogje pakken en het uiteinde zo tegen het beginnetje aan drukken (plaatje 5) Dat resulteert meestal in een gek plat oogje.
Je maakt dus eerst het oogje rond en dicht, en daarna buig je hem weer open om de oorhanger aan te maken. Op deze manier krijg je een mooier oogje. Let daarbij wel op dat je het oog altijd zijwaarts opent en niet gewoon van elkaar af trekt. Daardoor wordt het metaal zwakker en kan het afknappen. 

kralen oorbellen maken

Doe de oorhanger eraan, buig het oogje weer dicht en klaar! Met dit basisprincipe voor oorbellen kan je alle kanten op, in elke gewenste kleur en formaat.
Hieronder vind je een kleine selectie van ons aanbod in oorhaken en oorstekers. Kijk ook bij de desbetreffende categorie voor meer keus!

edelstenen kralen oorbellen
© Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

 

29 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Foto-tabel  Lijst 

29 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Foto-tabel  Lijst