De basics oorbellen maken

De basics oorbellen maken
Tonen als Foto-tabel Lijst

28 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

28 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  • ✔ Gratis verzending in Nederland vanaf €35,-
  • ✔ Bestel eenvoudig online
  • ✔ Kralen in allerlei kleuren en maten

Zelf oorbellen maken – de basics

De meest geschikte techniek om zelf leuke oorbellen te maken, bijvoorbeeld met kralen, is door te kettelen. Dat doe je met behulp van een stukje stevig zilverdraad. Deze zijn in twee vormen kant en klaar te koop: een eindstift met een plat stuk op het eind (een nietstift genoemd) en een kettelstift met een oogje op het eind. Daarnaast bestel je ook een aantal leuke kralen en een paar oorhaken. Er zijn ook oorhaken te koop met een schroefdraad of een clipje. Ideaal als je geen gaatjes in je oren hebt.

Zelf oorbellen maken met kralen? Bepaal eerst het ontwerp

Wanneer je zelf oorbellen wilt maken, bijvoorbeeld met kralen, is het ontwerp erg belangrijk. Neem een nietstift van minstens 5 cm lengte. Rijg er de kralen op, op de manier dat jij dat wilt. Probeer er een bepaald soort balans in te maken, zoals bijvoorbeeld de grootste kraal onderop, met eventueel een kralenkapje. Wissel een beetje af in grote en kleine kralen. Doe niet te veel ideetjes of kleuren in één paar oorbellen, dan wordt het al snel te druk.

Werk je oorbellen af en maak een oogje

Als het ontwerp je aanstaat, kan je de oorbel afwerken. Daarvoor maak je een oogje aan het einde van de draad, tegen de bovenste kraal aan. Om te beginnen maak je een knik in de draad, niet helemaal 90 graden (plaatje 1). Dan knip je het resterende stuk draad weg. Zorg ervoor dat je ongeveer zo’n 8 à 10 mm over hebt. Een te groot oog is niet zo mooi, dat staat wat slordig. Het is ook belangrijk dat beide oogjes ongeveer even groot worden. Dat is netter en bovendien komt de ene oorbel dan lager uit dan de andere.

Hoe maak je een oogje?

Om zelf het oog te maken in je oorbellen, maak je het beginnetje van de lus aan het einde van het draad met behulp van de rondbektang (plaatje 2). Daarna schuif je de tang een stukje naar onderen, richting de kralen en maak je er een verdere buiging aan (plaatje 3). Trek dan het uiterste eindje draad tegen het begin van het oogje aan (plaatje 4).

Wat je wel en niet moet doen als je een oogje maakt

Wat je in elk geval niet moet doen bij het maken van je oorbellen, is zelf met de platbektang het oogje pakken en het uiteinde zo tegen het beginnetje aan drukken (plaatje 5). Dat resulteert meestal in een gek plat oogje. Je maakt dus eerst het oogje rond en dicht, daarna buig je hem weer open om de oorhanger aan te maken. Op deze manier krijg je een mooier oogje. Let daarbij wel op dat je het oog altijd zijwaarts opent en niet gewoon van elkaar aftrekt. Daardoor wordt het metaal zwakker en kan het knappen. Doe de oorhanger eraan, buig het oogje weer dicht en klaar! Met dit basisprincipe kan je zelf allerlei oorbellen maken, met alle kralen die je wil en in elke gewenste kleur of formaat. Denk bijvoorbeeld aan prachtige zilveren kralen.

Maak oorbellen in iedere gewenste kleur of formaat

Hierboven vind je een kleine selectie van ons aanbod in oorhaken en oorstekers. Kijk ook bij de desbetreffende categorie voor meer keuze. Alle producten om je oorbellen zelf te maken, bestel je eenvoudig in onze webshop. Meer weten? Bel dan naar 0344-631158.