Welke tangen en gereedschap

Welke tangen en gereedschap

Tangen en gereedschap voor sieraden maken

Gereedschap om sieraden mee te maken kun je net zo uitgebreid aanpakken als je zelf wilt, maar er zijn 3 types tang die je echt nodig hebt. Dit zijn de basis-tangen: kniptang, platbektang en rondbektang.
Deze tangen zijn in zo goed als elke hobbywinkel verkrijgbaar.


Kniptang
De kniptang heb je nodig om draad en stiften op maat te knippen. Het is het beste om een niet al te grove tang te nemen uit een gereedschapskist want de materialen zijn daarvoor vaak te fijn. Een standaard zijkniptang is voldoende.
Voor dikker draad zoals bijvoorbeeld memory wire kun je beter een iets dikkere kniptang nemen.
De zijkniptang met schuine punt is handig voor kleine stukjes draad af te knippen die net onder een moeilijke hoek zitten. Ik gebruik hem altijd voor het wegknippen van het stukje dat overblijft na het wire wrappen.

Platbektang
De platbektang gebruik je voornamelijk voor het platknijpen van knijpkraaltjes en verder om iets mee vast te houden of om 2 dingetjes naar elkaar toe te knijpen. De meeste platbektangen hebben een geribbeld bekje wat de grip verhoogt. In sommige gevallen is dat onwenselijk omdat het deukjes kan achterlaten, bijvoorbeeld op sterling zilver. Daarvoor zijn er tangen met een gladde bek. Wat je eventueel als noodoplossing kunt doen, is een stukje leukoplast op beide kanten te plakken. Dat haalt de scherpe kantjes er net vanaf.

Rondbektang
De rondbektang heb je nodig om ronde oogjes te maken, bijvoorbeeld voor oorbellen of voor het kettelen van een sieraad. Soms kun je de rondbektang ook gebruiken om iets vast te houden maar het geeft minder grip.

Knijpkralentang
Dit is een handige tang om knijpkraaltjes netjes mee af te werken. De knijpkraal wordt als het ware dubbel om de draad geknepen zodat het geen vierkantje wordt.
Op plaatje A) zie je dat de tang 2 knijpgedeeltjes heeft. Je knijpt de kraal eerst toe in het onderste vormpje.
Dan krijg je een knijpkraal in de vorm van een soort C-tje. (zie plaatje B)
Dan draai je de knijpkraal 90 graden en knijp je hem nog eens in het bovenste vormpje. (plaatje C) Dan vouw je de knijpkraal dubbel als het ware. En voila, een kleine keurige kraal.

 

 © Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

16 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

16 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren