Help, het gaatje is te klein

Help, het gaatje is te klein

Grootte van rijggaatjes bij edelsteenkralen

Wij krijgen vaak vragen over de grootte van het rijggat bij edelsteenkralen en zoetwaterparels. Bij verwerking van de kralen blijkt dat het gat te klein is voor de grootte van de te gebruiken nietstift of kettelstift.
Het is een feit dat de gaatjes van vooral bepaalde edelsteenkralen kleiner zijn dan van bijvoorbeeld glaskralen. Dit komt doordat stenen en parels doorboord moeten worden en niet kant en klaar gefabriceerd worden compleet met rijggat zoals een metalen kraal of glaskraal. Dit doorboren gebeurt tegenwoordig vaak met een laser. Omdat de steen fijntjes is en vaak ook dun, wordt het een smal gaatje. Ook komt het voor dat het gat niet gelijkmatig is doorboord. Dan kan de stift er aan de ene kant wel in maar kan er aan het einde niet volledig doorheen.
Over het algemeen past een draad of stift van 0,5 mm er wel door.

Er zijn twee oplossingen:

  • je gebruikt een zogenaamde kralenruimer, zie hieronder. Dit is een naaldvijl waarmee je het gat groter kunt maken, door hem voorzichtig in het gat heen en weer te bewegen. Uiteraard moet dit met de het nodige beleid gebeuren want het kan dat er bijvoorbeeld een stukje steen afspringt rondom het gaatje.
    Lees hier meer over het gebruik van de kralenruimer.

edelstenen kralen

  • je gebruikt dunner draad of stiften. Staaldraad van 0,38 mm is bijna altijd passend. We verkopen ook 0,25 mm draad, daarmee lukt het altijd.
    Als stift kun je 24 gauge of 26 gauge gebruiken, dit is respectievelijk 0,5 en 0,4 mm dik. Deze dikte is niet geschikt om mee te kettelen. Om een deugdelijke verbinding te maken, kun je dit beter wirewrappen.

edelsteen brioletjes

Meest voorkomende stenen met kleine gaatjes

Zoetwaterparels hebben over het algemeen een kleiner rijggat, meestal 0,5 mm.
De kostbaarste edelstenen hebben vaak een klein gaatje: saffier, smaragd, diamant, toermalijn, topaas etc. Maar ook de volgende stenen hebben extra aandacht nodig: regenboog maansteen, aquamarijn, peridot en citrien. Dit geldt dubbel als het gaat om een gaatje bovenin een druppeltje. Hiervoor kan je het beste gelijk een 26 gauge stift nemen.
Lees hier meer over het wirewrappen van een briolet.

Geen producten gevonden voor deze selectie.