Hoe gebruik je een kralenruimer?

Hoe gebruik je een kralenruimer?

Een kralenruimer is een soort naaldvijl. Het werkt in principe net als een gewone vijl, maar dan rond. Hiermee kun je dus een rijggat in een kraal groter maken. Zo’n naaldvijl kun je ook in bouwmarkten krijgen, maar die zijn bijna altijd te dik. Hieronder zie je het verschil. Een speciale naaldvijl als een kralenruimer heeft kleine draaiingen om het groter maken te vergemakkelijken.

kralenruimer

Bij Kralenkwarts vind je die speciale kralenruimers, geschikt voor kralen met fijne gaatjes. Zoetwaterparels hebben meestal een rijggat van zo’n 0,5 mm. Ook zijn er diverse soorten edelstenen die altijd vrij smalle gaatjes hebben. Dat is bijna altijd zo bij maansteen, labradoriet, citrien, peridot, toermalijn en ook de speciale kraaltjes van saffier, robijn of smaragd. Als je een sieradenontwerp hebt waarbij er bijvoorbeeld 2 draden door het gat moeten, dan is het een idee om het gat groter te maken.

Kalm aan, dan breekt het kraaltje niet

De grote truc voor het gebruik van de kralenruimer is dat je het rustig en met beleid moet doen. Doe niks met geweld, maar voorzichtig. Veel kleine, draaiende bewegingen. De meeste kralen zijn aan de ene kant iets ruimer dan aan de andere kant. Dus het groter maken moet je ook van beide kanten doen en dan begin je aan de kleinste kant. Steek de kralenruimer er nooit zo diep in dat hij vastzit. Dat is het moment dat de kraal kan breken. Gewoon rustigjes heen en weer bewegen en af en toe even testen of de stift of de draden er al door passen.

kralenruimen

Water koelt je kralenruimer

Als je een tijd bezig bent, kan het verstandig zijn om de kralenruimer even af te spoelen. Dat koelt. Hetzelfde geldt voor de kraal zelf. Dan kun je gelijk het stof eraf wassen. Kralen ruimer maken is even een klus, waar je de tijd voor moet nemen. Pas op dat je niet alleen de rand van de kraal uitlubbert. Je wilt het rijggat zelf ruimer hebben, niet alleen de rand of een ongelijke rand. Pas ook op dat je het vijltje niet breekt. Zet er dus niet te veel kracht op.
De kralenruimer is niet altijd op voorraad.

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren