Rijgmateriaal en draad

Rijgmateriaal en draad

Rijgmaterialen voor kralen sieraden

Ik krijg de meeste vragen van beginners over welk draad je het beste kunt gebruiken. Als je net begint, dan kun je het beste makkelijk beginnen. Op elastiek rijgen is niet moeilijk om te doen en erg geschikt voor een armband. Natuurlijk is dit niet altijd de beste optie, daar zijn andere mogelijkheden voor, zie hieronder voor een aantal voorbeelden van gangbare materialen.

Staaldraad (Acculon)
Dit is een soort gevlochten staaldraad. Dit is een draad die bestaat uit meerdere, dunne roestvrijstalen draadjes die tot een geheel gevlochten zijn. Er zijn allerlei diktes en merken in verkrijgbaar. Acculon is in feite een merknaam.

Als je staaldraad wilt gebruiken voor edelstenen en zoetwaterparels, dan kun je het beste de dikte 0,38 mm of 0,45 mm kiezen. Dit klinkt dun maar het kan kilo’s aan gewicht hebben. Dit draad is het meest geschikt voor edelsteenkralen en parels omdat deze kralen vaak een iets kleiner gaatje hebben en met deze dikte past het en is toch stevig genoeg.

Afwerking staaldraad
Je kunt staaldraad afwerken met een knijpkraal en kalotjes, of met een knijpkraal en draadbeschermer. Knopen werkt in elk geval niet goed want dat blijft niet zitten.

Nylon draad
Nylondraad lijkt op een soort visdraad, het is doorzichtig. Je werkt het af door simpel te knopen, het beste met een extra drupje lijm erop. Nylondraad valt soepeler dan staaldraad.

Parelzijde
Parelzijde is zoals de naam al doet vermoeden bedoeld om parels op te rijgen. Het is in diverse kleuren verkrijgbaar. Traditioneel gezien is het het mooiste om het draad te knopen. Dit is een specifieke handigheid. Het is minder geschikt voor zware kralen omdat de kans groot is dat de zijde uitrekt. Mocht je er toch wat stenen kralen doorheen willen verwerken, dan kun je die het beste tijdelijk oprijgen aan de zijde en dan een nachtje laten hangen. Dan rekt de zijde al uit en heb je er later geen problemen mee.
Parelzijde kun je afwerken met zg. French wire waarmee je de zijde verstevigt op de plek waar je het slotje wilt bevestigen. Parelzijde is niet echt voor beginners maar als je graag een klassieke parelketting wilt maken toch het beste materiaal.

© Armande Borghardt
Tekst en foto’s mogen niet zonder toestemming worden overgenomen.

Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

10 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren