Welke lijm gebruiken

Welke lijm gebruiken

Lijmen van kralen, cabochons en onderdelen in sieraden

Af en toe heb je bij het sieraden maken ook een drupje lijm nodig, denk maar aan het plakken van stenen of kristalletjes. Ook kan het handig zijn om nylon draad of elastisch draad extra te bevestigen door een beetje lijm op het knoopje te doen.
Hiervoor wil je natuurlijk wel degelijke lijm gebruiken, want het moet ook wat afwaswater kunnen hebben.
Deze krachtige lijmen zijn in elk geval niet geschikt voor kinderen!

Tweecomponentenlijm

Voor een extra stevige bevestiging is tweecomponentenlijm aan te bevelen. Deze gebruik je bijvoorbeeld bij het plakken van cabochons of om een versiering op een platte oorsteker te plakken. Hieronder zie je de gebruikswijze voor tweecomponentenlijm.

Werkwijze
Maak even een overzichtelijk stukje vrij op je werkplek (een belangrijke tip voor mezelf want mijn kralentafel ligt altijd vol). Leg de te lijmen dingetjes alvast klaar en reserveer ook ruimte om ze neer te leggen om uit te harden.

Araldite komt in twee tubetjes en dat moet je mengen. Knijp uit elke tube een kloddertje van vergelijkbare grootte. Ik doe dat op een oud plastic zakje, die ook altijd overvloedig op mijn kralenplek rondslingeren.
Dan ga je het met elkaar vermengen.
TIP, gebruik hiervoor een tandenstoker. Dat is handig om te mengen. Bovendien kun je het gelijk gebruiken om de plakvlakjes in te smeren met lijm.


Zoals je op het plaatje ziet, verkleurt de lijm samen tot een soort wittige, dikke stroop. Je hebt nu een kwartiertje ongeveer om de lijm te verwerken.

Smeer de plakvlakken dun in en druk ze gelijk tegen elkaar. Araldite moet een tijdje uitharden, minimaal een paar uur. Ik laat het altijd een dag drogen, dan is het zeker goed.
Vouw na gebruik gelijk het zakje met de tandenstoker dubbel en gooi het meteen weg. Dit om te voorkomen dat je per ongeluk er iets op legt wat dan verpest is. Ik spreek hier uit ervaring...

Secondenlijm

Secondenlijm gebruik je als je maar een drupje lijm nodig hebt of als het voldoende is om licht te bevestigen. Je kunt hiermee kleine puntkristalletjes in een ornamentje plakken.
 
Wij verkopen hiervoor voordelige secondelijm, uitgebreid getest. Hier heb je verder geen hulpmiddelen bij nodig. Er komt een piepklein drupje uit, via een klein metalen buisje en hiermee kun je gelijk op de juiste plek druppen. Daarna het te plakken item gelijk erop drukken.

Je hebt hier wel een vaste hand voor nodig want het zit gelijk moervast. Je kunt het zelfs niet meer verschuiven op de plek. Het droogt doorzichtig op, dus het niet zo erg als je er iets mee knoeit. Maar er komt maar zo weinig uit dat dat niet snel het geval zal zijn.
Deze lijm is ook heel handig om een knoopje van elastiek draad of nylon draad vast te plakken. De droogtijd is officieel 15 tot 20 seconden dus je kunt het sieraad daarna gelijk hanteren.

Veel succes met je plakprojecten!
Armande Borghardt

Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

4 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren